Aki Szlovákiában bemegy bármely étterembe, szinte mindegyik étlapon megtalálja eme specialitást. Tésztája tört krumpliból, lisztből és vízből készül. Erős jutúróval tálalják, melynek tetejére tepertőt esetleg kolbászt tesznek. Jól laktató, kiadós étel.
Fő alkotója a savanyúkáposzta, de kerül bele még főtt krumpli, kolbász vagy sonka, só, bors és paprika is. Elsősorban karácsonyi leves. Aki szereti az itthoni Savanyú káposztát biztos ízleni fog neki eme szlovák savanyú leves.
Aki édes izre vágyik, Szlovákiában is megtalálja a számítását. Ilyen a különböző töltelékekkel ( szilvalekvár, eperlekvár) töltött gombóc, amit forrón, olvasztott vajjal és kakaós cukorral illetve mákkal megszórva tálalnak.
A következő recepteskönyv kuriózumnak számít a maga nemében, ugyanis olyan magyarországi szlovák tradicionális ételek receptjeit foglalja magában, amit érdermes olyanoknak is elkészíteni, akik nem ismerik a nemzetiségi szlovák konyhát. Bárkányi Zoltán írta, aki maga is a magyarországi szlovák nemzetiség tagja. Aki szeretné magának a receptkönyvet, innen le is töltheti pdf formátumban: https://drive.google.com/file/d/1mPXnZakx-l6DbaVpJ43DMMGqfvUSlhPY/view?usp=sharing